amd-ryzen-7-7800x3d-review-3

Gigabyte tocmai a confirmat procesoarele AMD Ryzen 9000

Gigabyte a cam stricat surpriza AMD prin confirmarea viitoarelor lor procesoare de generația următoare. Într-un comunicat de presă care anunța un nou BIOS pentru plăcile de bază X670, B650 și A620, Gigabyte nu numai că a confirmat adăugarea suportului pentru procesoarele AMD de generația următoare, dar le-a numit în mod specific “procesoarele AMD Ryzen seria 9000”.

Am văzut deja MSI și Asus adăugând suport pentru procesoarele AMD de generația următoare prin actualizări BIOS, dar niciunul dintre ei nu le-a numit procesoarele Ryzen 9000. De asemenea, niciunul dintre aceștia nu a lansat un comunicat de presă dedicat pentru aceste actualizări. Ar trebui să fie de la sine înțeles, dar nu vedem adesea un comunicat de presă pentru versiunile noi de BIOS, sugerând că Gigabyte a dorit să facă o impresie cu suportul său.

Așa cum a spus AMD când a introdus platforma AM5, procesoarele Ryzen 9000 vor fi compatibile cu toate plăcile de bază AM5 disponibile în prezent. Va trebui să actualizați la cel mai recent BIOS pentru a utiliza cipurile atunci când vor fi lansate – în special pentru AGESA 1.1.7.0 – dar în rest, ar trebui să puteți să introduceți unul dintre cipurile de generația următoare AMD fără alte upgrade-uri de platformă.

Deși MSI, Asus și acum Gigabyte au pus bazele pentru procesoarele Ryzen 9000, AMD însăși nu a spus prea multe despre aceste procesoare. La începutul anului, au circulat zvonuri conform cărora procesoarele Ryzen 9000 vor fi lansate în acest an, un fapt pe care AMD l-a confirmat mai târziu într-o conferință despre rezultatele financiare. Pentru primele luni ale anului, părea că procesoarele vor fi lansate în a doua jumătate a anului 2024. Aceste actualizări recente ale BIOS-ului sugerează că lansarea se apropie.

Având în vedere momentul, sunt concentrat pe Computex 2024, care are loc în Taiwan în puțin peste o lună. AMD este programată să țină discursul de deschidere pentru evenimentul anual de calcul și pare probabil că vom avea o dezvăluire a CPU-urilor Zen 5 acolo. Aceasta este doar o speculație pentru moment, dar este greu de crezut că procesoarele Ryzen 9000 sunt la câteva luni distanță când am văzut trei dintre cei mai mari producători de plăci de bază lansând actualizări de BIOS cu suport pentru aceste procesoare.

În ceea ce privește ceea ce ne putem aștepta, zvonurile spun că cipul de vârf va conține 16 nuclee Zen 5. Este același număr de nuclee pe care l-am văzut pe ultimele câteva generații de procesoare Ryzen, deci are sens. Asemenea cipurilor Ryzen 7000, se spune că AMD va folosi chiplete pentru aceste procesoare, probabil divizând designul cu 16 nuclee în două chiplete cu câte opt nuclee.

Oricând AMD va anunța oficial procesoarele, presupun că vom primi gama standard de opțiuni – Ryzen 9 9950X, Ryzen 7 9700X și așa mai departe. AMD a confirmat că va lansa în cele din urmă procesoare Zen 5 echipate cu tehnologia impresionantă 3D V-Cache, dar acestea vor ajunge probabil mult mai târziu în acest an, sau chiar la începutul anului viitor.

Poate le-ai ratat