Guy Ritchie

Ar trebui să nu-l mai subestimăm pe Guy Ritchie


Puțini regizori au avut o perioadă de cinci ani atât de prolifică precum Guy Ritchie. Cineastul, cunoscut odinioară pentru filmele sale britanice cu gangsteri din anii 1990 și începutul anilor 2000, și-a completat tranziția de la tânăr rebel la regizor de studio de încredere. A început această călătorie la sfârșitul anilor 2000 și a continuat-o pe parcursul anilor 2010, când a acceptat să regizeze filme precum Sherlock Holmes, King Arthur: Legend of the Sword și — într-una dintre cele mai ciudate decizii creative din istoria Hollywood-ului — Aladdin în versiune live-action a Disney. Au existat pauze de câțiva ani între câteva dintre aceste filme, iar toate cele patru titluri ale sale din anii 2010 (inclusiv The Man from U.N.C.L.E. din 2015) au fost legate, într-o formă sau alta, de o proprietate intelectuală preexistentă.

Regizorul ca showman

Ritchie nu și-a pierdut ascuțișul
În această decadă, Ritchie a lansat deja cinci filme: The Gentlemen, Wrath of Man, Operation Fortune: Ruse de Guerre, The Covenant și The Ministry of Ungentlemanly Warfare. Pe lângă acestea, a realizat deja un al șaselea film (In the Grey din 2025) și a scris și regizat mai multe episoade din The Gentlemen, un serial Netflix pe care l-a creat pe baza filmului său din 2019 cu același nume. După ce a petrecut 10 ani navigând prin lumea filmelor cu bugete mari, Ritchie s-a transformat într-o industrie proprie care produce cel puțin un film de acțiune pe an.

Niciunul dintre filmele sale recente nu are aceeași vervă și atitudine ca filmele cu care și-a făcut un nume, dar toate au fost mai captivante și mai ușoare decât majoritatea blockbusterelor de franciză pe care Hollywood-ul le lansează în zilele noastre. A demonstrat că cinematografia de acțiune cu buget mediu poate fi încă o întreprindere valoroasă și viabilă atât pentru studiouri, cât și pentru regizori. Din păcate, nu a primit recunoașterea sau laudele pe care le merită.

Daniel Smith / Lionsgate
Este ceva incredibil în a viziona un film de Guy Ritchie. Indiferent de situație, știi că te vei distra bine. După ce a petrecut primele 20 de ani din cariera sa urcând lanțul alimentar de la Hollywood și obișnuindu-se să lucreze cu bugete de diferite dimensiuni, Ritchie și-a perfecționat cele mai de bază unelte ale cinematografiei de acțiune.

Și-a construit un set de unelte simplu și direct, pe care fiecare regizor le avea cândva, și în ultimii cinci ani le-a folosit pentru a face filme care sunt concise, captivante, vizual lizibile și plăcut ritmate. Niciunul dintre filmele recente ale lui Ritchie nu și-a depășit bun venitul, nici nu au folosit scurtături ieftine care să facă secvențele de acțiune de neînțeles.

Dar Salim și Jake Gyllenhaal stau împreună într-un Humvee militar în The Covenant.
În orice moment, fie că este vorba de o dramă militară ca The Covenant sau de o comedie dramatică de epocă ca The Ministry of Ungentlemanly Warfare, Ritchie pare în controlul filmului pe care l-a făcut. Acest lucru adaugă un nivel de confort — un sentiment de securitate că te afli în mâini capabile — actului de a viziona filmele sale. În anumite momente, s-ar putea să îți dorești ca Ritchie să se fi împins pe sine și filmele sale mai mult, dar nu te vei plictisi niciodată în filmele sale și nu vei pleca nemulțumit.

Ritchie nu și-a pierdut ascuțișul

Un bărbat merge pe un drum cu un altul care îi poartă valizele în spate.
Netflix
Mai devreme în acest an, Ritchie și-a extins talentele pe micul ecran — supervizând primul sezon de opt episoade al The Gentlemen, un serial de crimă absurd de modern care nu are nicio treabă să fie atât de bun pe cât este. Primele două episoade, pe care Ritchie le-a regizat și co-scris, arată grozav și se mișcă într-un ritm plăcut de alert.

Serialul nu va câștiga premii prea curând, dar distribuția sa carismatică, regia stilată și ansamblul de personaje bine conturate îl fac să pară, în multe feluri, reminiscent pentru Snatch și Lock, Stock, and Two Smoking Barrels. Demonstrează că Ritchie nu și-a pierdut ascuțișul — și este la fel de imediat vizionabil ca orice alt serial lansat în acest an.

Kaya Scodelario stă lângă Theo James în The Gentlemen.
La prima vedere, nimic din acest lucru nu pare deosebit de lăudabil. Cu toate acestea, într-o epocă în care se pare că filmele pe care Ritchie și le-a petrecut în ultimii ani făcându-le (adică thrillere originale de dimensiuni modeste) sunt o rasă pe cale de dispariție, munca pe care o face acum nu este doar binevenită, ci și de neprețuit.

A creat un mânunchi de filme de acțiune memorabile, dar ușoare, într-un timp surprinzător de scurt, precum și un serial Netflix instantaneu plăcut, și a făcut să pară uimitor de ușor să facă acest lucru. Dacă asta nu-l face un cineast demn de sărbătorit chiar acum, atunci ce face?

The Ministry of Ungentlemanly Warfare este în prezent în cinematografe. Sezonul 1 al The Gentlemen este acum disponibil pe Netflix.

Poate le-ai ratat